Internettets opfindelse har gjort hele verden tilgængelig for os ved at gøre det muligt at finde hvad som helst og interagere med hvem som helst på et hvilket som helst tidspunkt, hvor end du er.
Dog har dette store gennembrud også bragt nye risici med sig. Når alle bruger det samme internet, betyder det, at risici for at få stjålet personfølsomme informationer eksisterer, som gør dig mere sårbar over for identitetstyveri.
Bekæmp disse risici ved at introducere forholdsregler, når du bruger internettet. Disse tips er nemme at lære og bruge, og vil betydeligt reducere din risiko online samt give dig mere ro fordi du ved dine informationer er ordentligt beskyttet uanset om du er hjemme eller på farten.
1. Brug en sikker forbindelse
Før du begynder at surfe rundt på nettet, så sørg for at du har en sikker forbindelse. Dette betyder hovedsageligt at du skal sikre dig at hjemmesiderne du er på starter med https i deres URL. S’et indikerer, at siden er SSL (Secure Sockets Layer) certificeret. Og at din forbindelse derfor er privat og fri for uønskede ”øjne” der kigger med.
Undgå hjemmesider, der er markeret som usikre, eller hvor forbindelsen ikke er sikret. Særligt når du bruger en forbindelse uden adgangskode I det offentlige rum, hvor dine aktiviteter er synlige for andre, overvej at installere en VPN (Virtual Private Network). En VPN krypterer din data og skjuler din IP-adresse for at hjælpe med at beskytte dig mod cyberkriminalitet.
2. Beskyttet betaling
Mange aktiviteter online – lige fra shopping til donationer – inkluderer online betalinger, og øger risikoen for tyveri af dine betalingsinformationer. Med dit kort eller dine kontoinformationer kan kriminelle online danne en stor gæld i dit navn, og i ekstreme tilfælde kan de stjæle din identitet. Når du overfører penge, er det vigtigt at beskytte dine informationer for at holde dem private og beskytte dine opsparinger.
Tjek altid at din forbindelse er krypteret, når du overfører penge, og undgå at gemme dine betalingsoplysninger på din konto. For aktiviteter som onlinebingo, hvor du ofte laver flere overførsler, skal du sørge for at have et rigtig godt kodeord og to-trins verificering på din konto for at beskytte dine informationer tilknyttet kontoen. Sørg for at være ansvarlig, når du spiller online, ved at bruge værktøjer til selvevaluering, tage regelmæssige pauser og søge den rette støtte, hvis det er nødvendigt.
3. Installer sikkerhedssoftware
Digitale tyveknægte og virusser bliver mere og mere avancerede for hver dag der går, derfor bør du installere et antivirusprogram med de seneste opdateringer til at beskytte dig mod alle de nye tricks. Ledende brands som for eksempel Norton eller McAfee har ofte browser plug-ins som en slags ekstra beskyttelse når du surfer på nettet.
Antivirusprogram analyserer hjemmesiderne på få sekunder og markerer dem som “risikable” under din søgning, hvis de mener, du ikke bør bruge siden. Dette spærrer i begrænset tid for siden og sikrer, at der ikke er adgang til mistænkelige sider eller forbindelser, mens det automatisk blokerer spam, som også kan være en risiko. Det er nemt at overse ting mens du bevæger dig rundt på nettet og disse programmer hjælper med at tjekke og virker som et ekstra par øjne der hjælper med at spotte farer som du måske selv har overset.
4. Undersøg cyberkriminalitet
At have forståelse for den risiko der er inkluderet I at bruge internettet, er et af hovedelementerne i at beskytte sig selv ordentligt. Undersøg klassiske cyberkriminelle taktikker som phishing e-mails og malware, og hold dig opdateret på de seneste sikkerhedsbrud for at undgå pludselig at blive fanget af kriminelle, som lader som om de er fra din bank.
Du bør også holde øje med regeringens råd og relaterede kampagner, som gør opmærksom på risiko online. Dette er relevante problemer og måder du kan hjælpe med at bekæmpe dem på.