Newcastle – hvor langt kan pengene tage dem?

12. november 2021

Newcastle FC har verdens rigeste klubejer. Da klubben i oktober 2021 blev solgt til Public Investment Fund for, eftersigende, 300 millioner pund blev Mohammad bin Salman og hans 2.800 milliarder kroner store formue pludselig musklerne bag den engelske traditionsklub.

Spørgsmålet er nu, om Newcastle FC kan gøre som Chelsea FC, Manchester City og Paris Saint-Germain og rejse sig fra bund/midterklub til at være en europæisk fodboldstormagt. Kan det overhovedet lade sig gøre for den nordøstengelske klub, at bide skeer med giganterne?

Vil skille sig ud fra de andre nyrige

Da Chelsea i 2003 blev overtaget af russiske Roman Abramovich blev der i det første år brugt 120 millioner pund på nye spillere. Navne som Adrian Mutu, Hernan Crespo, Joe Cole og Claude Makelele skulle sørge for, at klubben, der havde luret lige uden for top 4, nu skulle tage skridtet hele vejen op. Manchester City lavede lignende signings, da sheikh Mansour tog over. Ind kom Carlos Tevez, Roque Santa Cruz og Gareth Barry. Ikke europæiske superstjerner, men væsentlig større navne end sæsonerne før, hvor City havde fristet en tilværelse i midten af tabellen.

Pengene i fodbold har ændret sig voldsomt, og Chelseas oprindelige budget på 120 millioner pund vil i dag række til én af verdens absolut bedste spillere som Mbappé eller Haaland, eller to spillere på rækken lige under. Omvendt har Newcastles ejere også væsentlig flere penge end stort set alle andre i fodboldverdenen, så økonomisk kan det teoretisk set godt lade sig gøre.

Skal man stole på de nye ejeres ord, vil klubben dog gøre tingene anderledes end i andre nyrige klubber. Newcastle vil tænke langsigtet. Målet er naturligvis at vinde Premier League, men også at skabe en filosofi på tværs af klubben, som kan udvikles. I denne sæson kæmper Newcastle mod nedrykning, og en sæson i den næstbedste række kan naturligvis forsinke ambitionerne lidt. Ser man på sites som bet365 der gør sig i odds forslag, er forventningerne da heller ikke høje, da klubben giver odds på 2.00 på at de rykker ned.


St James’ Park – hjemmebane for Newcastle United Football Club

Hvad forventer vi?

Spørgsmålet er, om dette ændrer sig snart? Uanset hvilken række Newcastle befinder sig i, vil de finansielle muskler kunne tiltrække navne man ikke så før. Det bliver nok ikke Mbappé, Neymar, Salah eller Curtois i det første år. Men dygtige spillere, fra rivalerne lige omkring klubben, til lønninger de aldrig har set før, er bestemt mulige. Det var det vi så med Chelsea og Manchester City. År efter år hævede de niveauet, lønningerne og priserne for dem de hentede, indtil i dag hvor begge konsekvent linkes med toppen af poppen.

Hvis Mohammad bin Salman er tro mod sit ord, vil vi nok se en lignende udvikling. Større spillere end før set i Newcastle, men ikke superstjerner, og hvis tingene går som set, er det ikke utænkeligt at nogle af ovenstående spillere ses i en Newcastle-trøje om fem-seks år.

Spændende bliver det at følge, og et stort spørgsmål er, hvordan Premier League som helhed vil reagere. Konkurrencen er hård, og bliver ikke mindre lige foreløbigt.