De 10 største fodboldstadions i verden (opdateret i 2024)

25. marts 2024

Fodboldstadions er ikke kun bygget til at rumme tusindvis af fans, de er også symbolske landemærker som repræsenterer national stolthed. Her finder du de 10 største fodboldstadions i verden.

Måske overraskende for nogen, er kun to af de ti stadions i Europa og at verdens største fodboldstadion ligger i det lukkede land, Nordkorea.

De 10 største fodboldstadions i verden

  1. Rungrado 1st of May Stadium, Nordkorea: 114.000 tilskuere
  2. Camp Nou, Spanien: 99.354 tilskuere
  3. FNB Stadium, Sydafrika: 94.736 tilskuere
  4. Wembley Stadium, England: 90.000 tilskuere
  5. Lusail Stadium, Qatar: 88.966 tilskuere
  6. Estadio Azteca, Mexico: 87.523 tilskuere
  7. Bukit Jalil National Stadium, Malaysia: 87.411 tilskuere
  8. Borg El Arab Stadium, Egypten: 86.000 tilskuere
  9. Estadio Monumental, Argentina: 84.567 tilskuere
  10. Jakarta International Stadium, Indonesien: 82.000 tilskuere

1. Rungrado 1st of May Stadium, Nordkorea

Kapacitet: 114.000 tilskuere
Åbnet: 1989
Beliggenhed: Pyongyang, Nordkorea

Det største fodboldstadion i verden, Rungrado 1st of May Stadium, er ikke kun bemærkelsesværdig for sin enorme kapacitet, men også for sin unikke arkitektur og status som et af verdens mest isolerede og gådefulde stadions.

Stadionet ligger på Rungra Island i Taedong-floden og er en del af en større sportskompleks. Det åbnede dørene den 1. maj 1989 og har siden været vært for forskellige begivenheder, såsom Arirang Mass Games – en omfattende gymnastik- og kunstnerisk-festival, der normalt afholdes for at fejre landets nationale ferie.

Stadionets tag er konstrueret med 16 buede stålribber, der skaber en blomstret effekt, som kan ses fra oven. Denne særegne struktur har gjort stadionet til et ikon og et af Pyongyangs mest genkendelige vartegn.

Selvom det primært bruges til massedemonstrationer og festligheder, har Rungrado 1st of May Stadium også været vært for fodboldkampe. Dens gigantiske kapacitet gør det muligt for et enormt publikum at samles og skaber en atmosfære, der er uden sidestykke i moderne sport.

I en nation, der er så isoleret fra resten af verden, forbliver mange aspekter af dette stadion en gåde for udefrakommende. Det er mere end bare et sportsanlæg; det er et symbol på Nordkoreas stolthed og ambitioner, en monolitisk repræsentation af landets kultur og ideologi.

Rungrado 1st of May Stadium er mere end et sted for sport; det er et arkitektonisk mesterværk og et symbol på Nordkoreas kompleksitet og enigma. Dens massive størrelse og unikke design gør det til et fængslende emne for både sportsfans og arkitekturinteresserede. Det står som verdens største stadion og tjener som en storslået påmindelse om sportens evne til at påvirke og reflektere bredere samfundsstrukturer og kulturelle normer.

2. Camp Nou, Spanien

Kapacitet: 99.354 tilskuere
Åbnet: 1957
Beliggenhed: Barcelona, Spanien

Camp Nou, som betyder “ny bane” på catalansk, er ikke kun et stadion; det er et symbol på catalansk identitet og hjemsted for en af verdens mest berømte fodboldklubber, FC Barcelona. Siden åbningen i 1957 har Camp Nou været centrum for nogle af fodboldens mest mindeværdige øjeblikke. Det har været vært for adskillige UEFA Champions League-finaler, La Liga-kampe og den spanske Copa del Rey. Camp Nou er kendt for sin fantastiske atmosfære, især i de berygtede “El Clásico”-kampe mellem FC Barcelona og Real Madrid.

Dets arkitektur er lige så imponerende som de kampe, der er blevet spillet på dens bane. Camp Nou er designet af arkitekten Francesc Mitjans, med en vision om at fusionere funktionalitet, æstetik og tilskuerkomfort. Museu del FC Barcelona, der ligger indenfor stadionkomplekset, er et anden vigtig del af Camp Nou. Det er et af de mest besøgte museer i Spanien og huser et væld af trofæer, memorabilia, og historie om klubben.

Men Camp Nou er ikke kun kendt for sine fodboldkampe; det er også blevet et kulturelt og socialt symbol for Catalonien og dets folk. Camp Nou har længe været et sted, hvor catalansk identitet og stolthed bliver udtrykt. FC Barcelona’s motto, “Més que un club” (Mere end en klub), resonerer med mange catalanere, da det repræsenterer en følelse af tilhørighed og identitet. Stadionet er ofte brugt som en platform til at fremme catalanske spørgsmål, som f.eks. sproget og ønsket om større autonomi eller uafhængighed fra Spanien.

Stadionet fungerer som et mødested for lokalsamfundet. Dets faciliteter, inklusive museet og forskellige spisesteder, gør det til et centrum for social interaktion og samfundsmæssig samhørighed. Det er et sted, hvor folk af alle aldre samles, ikke kun for at se fodbold, men også for at engagere sig i et bredere samfundsliv.

Det er et komplekst og mangefacetteret sted, der har formet og afspejlet de bredere sociale og kulturelle dynamikker i Catalonien og Spanien som helhed. Dets rolle som et centrum for kulturel udveksling, politisk udtryk og social samhørighed gør det til mere end et stadion – det gør det til et levende symbol på et folk og deres passioner.

Stadionet har gennemgået flere renoveringer og moderniseringer i løbet af årene for at forblive på forkant med moderne faciliteter og teknologier. Der har været planer om yderligere opgraderinger for at sikre, at Camp Nou fortsat vil være et af verdens førende sportsanlæg i fremtiden.

Med til historien hører at Camp Nou er under ombygning indtil 2025/2026, hvorefter kapaciteten vil øges til 105.000 tilskuere. Dog stadig “kun” nok til en andenplads på listen over verdens største fodboldstadions.

3. FNB Stadium, Sydafrika

Kapacitet: 94.736 tilskuere
Åbnet: 1989
Beliggenhed: Johannesburg, Sydafrika

FNB Stadium, også kendt som Soccer City, er ikke kun berømt for sin enorme kapacitet men også for sit enestående design. Dette arkitektoniske mesterværk blev renoveret op til VM i fodbold i 2010 og er designet til at ligne en afrikansk “calabash” eller gryde, en form, der resonerer med den lokale kultur. Den ydre facade er lavet med lydabsorberende paneler, der tillader stadion at ændre farve og give det et dynamisk og levende udseende.

FNB Stadium har været vært for nogle af de mest betydningsfulde øjeblikke i Sydafrikas historie. Ud over at være værtsstadion for VM-finalen i 2010, var det også stedet for Nelson Mandelas første offentlige tale i Johannesburg efter hans frigivelse fra fængslet i 1990, og senere hans mindehøjtidelighed i 2013.

Mens stadionet primært er brugt til fodbold, har det også været vært for andre sportsgrene som rugby. Desuden har FNB Stadium fungeret som en koncertplads for internationale kunstnere som Justin Bieber, U2 og Lady Gaga.

FNB Stadium står som et stærkt symbol på Sydafrikas transformation og nationale samstemmighed. Det repræsenterer en bro mellem landets turbulente fortid og dets håbefulde fremtid. Ved at kombinere traditionel afrikansk æstetik med moderne design, har det også fremmet en følelse af lokal stolthed og identitet.

FNB Stadium er mere end en sportsarena; det er et levende vartegn og en vigtig del af Sydafrikas sociale, kulturelle og historiske landskab. Fra dens unikke arkitektoniske design til de historiske begivenheder, det har været vært for, afspejler FNB Stadium Sydafrikas kompleksitet og dens stræben efter harmoni og identitet. Det står som et ikon for transformation og håb i et land, der fortsætter med at vokse og ændre sig.

4. Wembley Stadium, England

Kapacitet: 90.000 tilskuere
Åbnet: 1923 (original), 2007 (nuværende stadion)
Beliggenhed: London, England

Wembley Stadium er et ikonisk sportsanlæg og en integreret del af britisk sportshistorie. Det nuværende stadion blev genopbygget og åbnede i 2007, hvor det erstattede det originale Wembley, der åbnede i 1923.

Det nye Wembley er en arkitektonisk bedrift kendt for sin karakteristiske bue. Buekonstruktionen understøtter taget og giver mulighed for, at stadionet kan være næsten helt lukket. Dette skaber en imponerende atmosfære og fremragende akustik under kampe og arrangementer.

Wembley er kendt for at være vært for mange signifikante sportsbegivenheder, inklusive FA Cup-finaler, engelske landsholdskampe, UEFA Champions League-finaler og NFL-kampe i London. Det har også været vært for OL og koncerter med nogle af verdens mest kendte musikere.

Wembley Stadium bærer ofte kælenavnet “fodboldens hjem”. Det er det faste hjemsted for det engelske nationale fodboldhold og har været vidne til mange mindeværdige øjeblikke i sporten, såsom Englands VM-sejr i 1966 på det gamle Wembley. Ud over fodboldkampe har Wembley også været vært for en række andre sports- og musikbegivenheder, herunder rugby, boksning og store koncerter. Stadionets fleksible design og topmoderne faciliteter gør det velegnet til en bred vifte af arrangementer.

Wembley har en enorm økonomisk betydning for London og resten af England. Det tiltrækker turister fra hele verden og bidrager til den lokale økonomi gennem beskæftigelse og turistforbrug. Kulturelt set er stadionet et symbol på britisk sport og er blevet et globalt ikon. Wembley repræsenterer en fusion af historie, sport, arkitektur og kultur. Det er ikke kun et sted, hvor folk samles for at se sport; det er en del af den nationale identitet og stolthed. Wembley forbliver et symbol på ypperlighed inden for sport og underholdning og det er en must-see attratktion for alle, der besøger London.

5. Lusail Stadium, Qatar

Kapacitet: 88.966 tilskuere
Åbnet: 2022
Beliggenhed: Lusail, Qatar

Lusail Stadium, beliggende i den nyudviklede by Lusail nord for Doha, er et storslået arkitektonisk vidunder. Det spillede en central rolle under VM i Qatar i 2022, hvor det blandt andet var vært for både semifinalen mellem Argentina og Kroatien og finalen mellem Argentina og Frankrig.

Lusails futuristiske design symboliserer Qatars ambition om innovation og fremskridt. Stadionet har en avanceret teknologi til afkøling og ventilation, der tillader komfortable temperaturer året rundt, selv i Qatars varme klima. Ud over den innovative teknologi, der bruges til at kontrollere stadionets klima, er bæredygtighed også en central del af stadionets design. Det er planlagt, at Lusails kapacitet skal reduceres og stadionets sæder skal doneres til udviklingsprojekter over hele verden.

Designet af Lusail Stadium inkluderer elementer fra den arabiske kultur og repræsenterer Qatars historie og traditioner. Dette inkluderer blandt andet den bådformede ydre struktur, som er inspireret af de traditionelle arabiske show-både.

Lusail Stadium, sammen med hele Lusail-byen, er et tegn på Qatars massive investering i infrastruktur og udvikling. Denne investering har haft en enorm indflydelse på den lokale økonomi og det forventes at turismen og den internationale handel i de kommende år vil stige markant.

Lusail Stadium er mere end en sportspark; det er et symbol på Qatars fremskridt, ambition og engagement i innovation og bæredygtighed. Det repræsenterer en ny æra for Qatar på den globale scene og forventes at blive et varigt vartegn i regionen, der vil tiltrække besøgende fra hele verden i de kommende årtier.

6. Estadio Azteca, Mexico

Kapacitet: 87.523 tilskuere
Åbnet: 1966
Beliggenhed: Mexico City, Mexico

Estadio Azteca er en af de mest historisk betydningsfulde fodboldstadioner i verden. Det har som det eneste stadion i verden været vært for to VM-finaler, i 1970 og 1986. Det er også på dette stadion, at to af de mest ikoniske mål nogensinde blev scoret: Guds hånd-målet og århundredets mål. Begge scoret af Diego Maradona i VM-kvartfinalen mod England i 1986.

Da Estadio Aztecas design blev afsløret i 1966, var det banebrydende for sin tid, og det forbliver en arkitektonisk triumf indenfor sportsarenaer. Dets skålformede design var unikt, da det blev bygget. Denne form skabte en intim atmosfære, som forbedrede akustikken og bragte tilskuere tættere på spillet. Dette design har haft en indflydelse på mange efterfølgende stadions over hele verden. En anden vigtig funktion i stadionets var dets fravær af støttepiller, der kunne blokere tilskuernes syn på banen. Dette var revolutionerende på daværende tidspunkt og sikrede, at hver tilskuer havde en klar og uhindret udsigt til spillet.

Til daglig er Estadio Azteca hjemsted for Club América, en af Mexicos mest succesrige og populære fodboldklubber. Deres kampe på tiltrækker ofte fulde huse, hvilket skaber en elektrisk atmosfære. Gennem årene har Estadio Azteca gennemgået flere renoveringer for at opretholde sin status som en førsteklasses sportsarena. Disse inkluderer opgraderinger til belysning, siddepladser og faciliteter for både tilskuere og spillere. Ud over fodbold har Estadio Azteca været vært for en række andre sports- og underholdningsbegivenheder, herunder NFL-kampe, koncerter og religiøse arrangementer.

Estadio Azteca er ikke bare et stadion; det er et kulturelt ikon i Mexico. Det repræsenterer en lang og stolt sportshistorie og det er et vigtigt aktiv for Mexico City, da det bidrager til byens status som en global destination. Dens rige historie, moderne faciliteter og evne til at være vært for en bred vifte af begivenheder gør det til et varigt symbol på sportskultur i Mexico og rundt om i verden. Det forbliver et levende eksempel på fodboldens magt til at forene mennesker og skabe uforglemmelige øjeblikke.

7. Bukit Jalil National Stadium, Malaysia

Kapacitet: 87.411 tilskuere
Åbnet: 1998
Beliggenhed: Kuala Lumpur, Malaysia

Bukit Jalil National Stadium står som et vartegn i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur. Som et af de største stadions i Asien, har det spillet en afgørende rolle i regionens sportshistorie.

Bukit Jalil National Stadium er kendt for sin imponerende arkitektur. Dets buede tag skaber et dramatisk visuelt udtryk. Den nøje afbalancerede kombination af funktion og æstetik gør stadionet til et symbol på moderne ingeniørkunst. Siden åbningen i 1998 har Bukit Jalil National Stadium været vært for en bred vifte af sportsgrene, inklusiv atletik, rugby og selvfølgelig fodbold. Det var eksempelvis vært for Commonwealth Games i 1998, og det fortsætter den dag i dag med at tiltrække store internationale begivenheder.

Som hjemsted for Malaysias landshold har Bukit Jalil spillet en vigtig rolle i udviklingen af fodbold i landet. Den intense atmosfære som stadionets design afstedkommer, anses for at være en stor katalysator for den blomstrende passion for fodbold i hele nationen. Bukit Jalil har gennemgået flere renoveringer og opgraderinger siden dets konstruktion. Disse forbedringer har ikke kun forstærket stadionets visuelle appel, men også forbedret dets faciliteter og øget komforten for tilskuere og atleter.

Ud over at være en sportsarena er Bukit Jalil også kendt for at være vært for koncerter, udstillinger og andre kulturelle begivenheder. Dens alsidighed gør det til et vitalt centrum for underholdning og kultur i Kuala Lumpur. Med sin multifunktionelle anvendelse og rolle som centrum for sport og kultur i Malaysia er det et vigtigt symbol på national stolthed og et vidnesbyrd om landets fremskridt.

8. Borg El Arab Stadium, Egypten

Kapacitet: 86.000 tilskuere
Åbnet: 2007
Beliggenhed: Alexandria, Egypten

Borg El Arab Stadium blev færdigbygget i 2007 med en kapacitet på 86.000 tilskuere. Stadionets futuristiske design kombinerer moderne arkitektur med traditionelle egyptiske elementer. Dens karakteristiske facon og layout gør det til et æstetisk mesterværk, og dets innovative konstruktionsteknikker har gjort det til en model for efterfølgende stadionbyggeri rundt om i verden. Udover stadionet omfatter Borg El Arab-komplekset også flere træningsbaner, svømmebassiner og andre sportsfaciliteter. Der er også et hotel og et mediecenter tilknyttet, hvilket gør det til et ideelt sted for større sportsbegivenheder. Borg El Arab har også fået anerkendelse for sin forpligtelse til bæredygtighed og miljøvenlig praksis. Anvendelsen af energieffektive løsninger og vandbesparende teknikker har bidraget til stadionets grønne profil.

Stadionet er hjemmebane for det egyptiske fodboldlandshold og har været vært for mange vigtige kampe, herunder kvalifikationskampe til VM og egyptiske Premier League-kampe. Det står som et monument over moderne egyptisk arkitektur og ingeniørkunst. Med sin blanding af skønhed, funktionalitet og bæredygtighed repræsenterer Borg El Arab et ikonisk landemærke i Egyptens moderne landskab.

9. Estadio Monumental, Argentina

Kapacitet: 84.567 tilskuere
Åbnet: 1938
Beliggenhed: Buenos Aires, Argentina

Estadio Monumental er, med sin kapacitet på 84,567 tilskuere, det største stadion i Sydamerika. Det har været vært for talrige historiske øjeblikke, herunder VM-finalen i fodbold i 1978, hvor Argentina vandt sin første titel, samt fire Copa América-finaler (Sydamerikas svar på EM). Som hjemmebane for Club Atlético River Plate, en af de mest succesrige klubber i Argentina, har stadionet ydermere set nogle af de mest talentfulde spillere og uforglemmelige kampe i sydamerikansk fodbold.

Stadionets design repræsenterer en klassisk tid i stadionarkitektur med dens ovale form og synlige betonstruktur. Selvom det er blevet renoveret flere gange, holder det stadig sit karakteristiske udseende, som mange associerer med argentinsk fodbold. En af de mest unikke aspekter af Estadio Monumental er den intense og passionerede atmosfære på stadion. Fansenes støtte og energi skaber en uforlignelig oplevelse, der ofte beskrives som hjertet af argentinsk fodbold.

Estadio Monumental er mere end et sted for sport; det er en del af Argentinas kulturelle essens.
Et levende symbol på argentinsk fodbold og kultur og dens rige historie og uovertrufne atmosfære gør det til et af de mest ikoniske stadioner i verden.

10. Jakarta International Stadium, Indonesien

Kapacitet: 82.000 tilskuere
Åbnet: 2021
Beliggenhed: Jakarta, Indonesien

Jakarta International Stadium er et af de nyeste og mest moderne stadions i Asien. Det repræsenterer en betydelig opgradering af Indonesiens sportsinfrastruktur. Stadionet er designet til at være en moderne alsidig sportsarena, i stand til at huse en bred vifte af forskellige begivenheder ud over fodbold, hvilket gør det til et centrum for underholdning og kultur i Jakarta.

Som hjemmebane for Indonesiens fodboldlandshold, er Jakarta International Stadium en del af et bredere tiltag for at fremme fodbold i landet. Med førsteklasses faciliteter – herunder avanceret lydsystem, LED-belysning og Wi-Fi-dækning – og en kapacitet på 82.000 tilskuere, er dette stadion parat til at huse selv de største internationale kampe.

Jakarta International Stadium er en betydelig investering i Jakartas og Indonesiens økonomi. Et vigtigt skridt i udviklingen af fodbold på nationalt plan i Indonesien. Men dets betydning rækker ud over sport. Det sætter standarden for fremtidige projekter i regionen og er et levende symbol på Jakarta’s og Indonesiens dynamiske fremdrift og ambitioner.

Fra det historiske Estadio Azteca i Mexico til det nyskabende Jakarta International Stadium i Indonesien, repræsenterer de største fodboldstadions i verden meget mere end blot spillets skueplads. De er arkitektoniske vidundere, økonomiske motorer, kulturelle landemærker og symboler på national identitet og stolthed.

Hver af disse stadioner fortæller en unik historie, der afspejler den region, hvor den ligger, og den fodboldkultur, der blomstrer der. De bidrager ikke kun til sportsverdenen, men har også en vidtrækkende indflydelse på samfundet som helhed, ved at fremme turisme, inspirere fremtidige generationer, og fungere som centre for fællesskab og forbindelse.

Disse stadioner understreger sportens universelle appel og dens evne til at samle folk fra forskellige baggrunde. Uanset om det er gennem deres banebrydende design, uforglemmelige sportsøjeblikke, eller deres rolle som værter for verdensklasse underholdning, er de levende testamenter til fodboldens magt og skønhed.