Vælg en side

Hvilke danske superligaspillere kan skifte til de fem store europæiske ligaer denne sommer?

6. juni 2024

Alle hold uden for de fem store europæiske ligaer (England, Spanien, Italien, Tyskland og Frankrig) ved, at de er nødt til at finde en balance: at bevare konkurrenceevnen på hjemmebane, mens de rutinemæssigt mister deres bedste spillere til dem, der har penge til overs og kan tilbyde dem.

I de senere år har Superligaen været et vigtigt marked for hold fra de store ligaer til at styrke deres trupper og forbedre deres start-11’er.

Det lyder slemt, men det er det ikke – ikke rigtigt. Ja, det er aldrig godt at miste talenter, men at skabe en bæredygtig tilstrømning af talenter på et overskueligt niveau giver masser af muligheder for nye og spændende spillere. Faktisk har Superligaens egne københavnere igen og igen vist en pålidelig model, der afbalancerer tab af spillere, mens de ubarmhjertigt forfølger hjemlig dominans og europæisk succes. I Champions League-sæsonen 23/24 sluttede de over Manchester United i gruppespillet og kvalificerede sig til ottendedelsfinalen – hvor de blev besejret af Uniteds støjende og bedre naboer Manchester City.

Mens hold som København ofte er storfavoritter i Superliga odds, forventes det ikke, at de kan gøre sig gældende i de europæiske turneringer. Men de er i stand til det, hvis stjernerne står på linje, og det talent, de har i truppen, bliver sammenhængende i bare én sæson. Det er det delikate ved succes for disse hold.

Men hvilke spillere er det i år, der har strålet mest og kan være på vej ud af Superligaen og Danmark og på vej til andre europæiske kyster?

Mario Dorgeles

FC Nordsjaelland er ikke fremmed for at opleve salget af en stor spiller efter en enkelt fantastisk sæson. I år kunne det meget vel være Mario Dorgeles. Newcastle og et par andre højt profilerede Premier League-klubber holder angiveligt øje med den ivorianske midtbanespiller. Han er en destroyer, som har spillet hele 21 kampe for det danske hold i år. Det er meget sandsynligt, at Newcastle og deres ligesindede blot investerer i Dorgeles på lang sigt. Hvis ivorianeren forventer at bryde ind på deres førstehold, kan han meget vel blive skuffet. Hvis han skriver under til sommer, vil han gerne have en stærk preseason under bæltet og derefter sikre sig et lån til et hold i en af de fem store ligaer for at udvikle sig yderligere og presse sig selv. Newcastle har endnu ikke etableret denne metode med at sende spillere til andre hold for at udvikle sig – i modsætning til for eksempel Chelsea og Arsenal. Men de er nødt til at starte et sted, og Dorgeles kan være igangsætteren.

Yuito Suzuki

Yuito Suzuki har skabt sig et stort navn i løbet af sin første sæson i Brøndby. Den japanske angriber har bidraget med 14 mål (8 mål og 6 assists) i løbet af sit debutår. Liverpool er det største hold, der viser interesse for ham – de er mødt op på stadion for at se ham live, ud over at se på hans imponerende data. Men officials fra Stuttgart, Hoffenheim, Parma, Ajax og Nantes har også været til stede for at se angriberen gøre en forskel i adskillige kampe.

Brøndbys fodbolddirektør ved, hvilket talent han har, og beskriver spillerens flair som noget unikt og sjældent. Men han er også klar over den betydning, som en spiller af den kvalitet kan give et hold på kanten af Champions League-kvalifikationen og den indtægt, de kan få ved at deltage i verdens største klubturnering. Det er små marginaler. De vil gerne have nok for Suzuki til at retfærdiggøre salget, men de vil ikke kapitulere på de fremskridt, de har gjort som hold.

Andri Lucas Guðjohnsen

Andri Lucas Guðjohnsen er ligaens topscorer, mens han spiller for et hold i den nederste halvdel af tabellen. Det er en imponerende bedrift. Han er en klinisk afslutter, som sandsynligvis ville passe godt til et hold, der skaber flere og bedre chancer end Lyngby.

Det, der adskiller Guðjohnsen fra andre, er både hans navn og hans historie. Han er søn af den legendariske Eiður Guðjohnsen, hvilket stiller store krav til hans karriere. Derudover har han allerede været udlejet til Real Madrids B-hold og blev efterfølgende fyret. Den afvisning vil ikke påvirke hans karriere negativt efter denne sæsons præstationer, og det kan endda gavne den, da andre af de fem store hold gerne vil have en chance med ham. Men vil de det?